Daniel Castle Hotel
A Daniel kastély
A Daniel család
A Daniel címer
Rendezvények
WebKastély - ÚJ!
Felújítási munkálatok
Daniel Kastély Egyesület
Képgaléria
Vendégkönyv
Sajtómegjelenések
Elérhetőség
 
 
 Támogatóink:
 
eea grants
 
 communitas_logo.jpg
 
logo_cmyk.jpg 
 
 
 
 
Felújítási munkálatok
Article Index
Felújítási munkálatok
Page 2
2012 májusában elkezdődött az olaszteleki Daniel kastély teljes körű felújítása. A munkálatok befejezése után, 2014 nyarán színvonalas kastélyszálló várja majd a látogatókat, nyolc egyenként két férőhelyes szobával, vendéglővel és kikapcsolódásra alkalmas közösségi terekkel. A felújítást az Európai Unió vidékfejlesztési alapjától elnyert pénzügyi támogatással, Zakariás Attila építész tervei alapján végzik.
Folyamatban van az olaszteleki Daniel kastély falainak kutatása is, Tüzes István restaurátor vezetésével. Az emelet egykori nagytermének falain secco technikával készült faldíszítések kerültek elő a késő reneszánsz idejéből. Fehér János művészettörténész feltételezése szerint, ezen termet egykor a Daniel család életének, politikai pályafutásának főbb jeleneteivel díszítették.
Az egyik már feltárt jelenet egyedinek számít a fennmaradt erdélyi falfestészetben, az Erdélyi Fejedelemség Portai adójának beszolgáltatását ábrázolja. A virágdíszítéssel keretezett falkép hátterében feltűnik a "soktornyú" Konstantinápoly, és viszonylag jól kivehető egy tollas fejfedőt viselő, enyhén meghajló alak - vélhetően a főkövet, a pántokkal erősített veretes láda tömött erszényekkel melyeken különböző számok szerepelnek, és egy másik alak, feltartott kezén egy sólyommal - melyet ugyancsak ajándékként vittek a török császárnak. A 17. században a Portai adó beszolgáltatása az egyik legfontosabb országos érdekű tevékenység volt, a főkövetséggel megbízott személy számára pedig különösen megtisztelő eseménynek számított. Nem csoda tehát hogy egy ilyen jelentős esemény helyet kapott a Daniel család felemelkedését ábrázoló falfestmények közt.